* MEDIA * RECENSIONER * LÄSARBREV *

UTSTRAFFAD - En autofiktiv roman

utkom september 2021HANDLINGEN I KORTHET


Elli tänker att hon har hittat drömarbetsplatsen – en liten resursskola som ska ta sig an elever mellan 10 och 16 år, som har "straffat ut sig" i sin skola och behöver en tids extra stöd. Hon ser fram emot att få arbeta i en liten grupp med ett spännande och positivt teamwork.

 Allt blir dock inte riktigt så som hon har hoppats. Mycket kan ske i en skola utan aktivt och engagerat ledarskap. När katten är borta dansar råttorna på bordet … Steg för steg upptäcker Elli "den dolda läroplan" som råder i huset och hon försöker inrikta sig på att slå hål på de informella ledarnas arbetsmetoder och argument. Medan hon kämpar för att bli accepterad av kollegorna hamnar hon i ett limbo mellan dem och eleverna och får allt svårare att hävda sig i arbetet. Personligheter krockar, relationer utmanas, kamratskap sätts på prov och konflikter urartar till kränkningar.

 

Historien berättas ur tre olika perspektiv. Läsaren får följa hur planer smids bakom Ellis rygg; planer med avsikt att göra henne mindre omtyckt av eleverna och att på den vägen kanske lyckas "tvinga" bort henne från skolan. Ellis självkänsla börjar vackla – gör hon rätt, är hon konstig, är hon överkänslig, har hon svårt att samarbeta … ?

 

FORMGIVNING OMSLAG: Julia Persson/Tapper Geist

ILLUSTRATIONER: Inka Persson


Boken kan beställas signerad från inka@girafforlag.se 

Pris 140 kr inkl. moms. 187 kr inkl. porto

Den finns också på Bokus och alla andra ställen där böcker säljs och den går att beställa på biblioteken.


UTSTRAFFAD

Författare: Inka Persson

Förlag: GIRAFF förlag

ISBN: 978-91-983111-3-6

Boktyp: Danskt band

Tryck: Bulls Graphics

Utgivningsdatum: 2021-08-12

liten film om

UTSTRAFFAD

VIOLATRILOGIN


INKA PERSSON är född och uppvuxen i Halmstad. Efter utbildning vid Lunds Universitet och Musikhögskolan i Malmö arbetade hon under åren 1979 –2014 som lärare i svenska, musik, drama och samhällskunskap och var samtidigt aktiv som skribent, musiker och poet. Sedan 2015 bor och verkar Inka i Ystad.

Inka är medlem i Författarcentrum Syd, Hallands Författarsällskap, Litteraturrundan, Egenutgivarna

och föreningen Arbetarskrivare.

Böckerna om Viola Björk är en sorts Feel good-romaner, dock med ett lite djupare perspektiv. De handlar om kvinnor ur flera generationer och vänskap över generationsgränser.

Böckerna går att köpa i alla bokhandlar i alla städer och på nätet från Bokus eller beställas direkt från förlaget med mejl. De kan också lånas på bibliotek


VIOLATRILOGIN

FORMGIVNING & FOTO:

Julia Persson/Tapper Geist

ILLUSTRATIONER inne i böckerna:

Inka Persson

MÅLNINGAR PÅ FRAMSIDORNA:

Carin Person Åström

NÅGONSTANS BLOMMAR ASFALTEN sa hon och packade ryggsäcken- 2016

ISBN: 978-91-983111-0-5 

SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA sa hon och steg upp- 2017

ISBN: 978-91-983111-1-2 

MAN TAR VAD MAN HAR sa hon och sträckte sig efter månen- 2018

ISBN 978-91-983111-2-9

HALLANDSPOSTEN 2016

Handbundna Novellböcker

& Minidiktböcker

HALLANDSPOSTEN 2017

YSTADS ALLEHANDA 28/12 2017

YSTADS ALLEHANDA 2016

INKA PERSSON

Fotograf: Julia Persson

RECENSIONER

NÅGONSTANS BLOMMAR ASFALTEN

sa hon och packade ryggsäcken är första delen i Violatriologin om 55 åriga Viola som jobbar som parkarbetare.
Hon känner sig ändå vilsen i tillvaron. Och hon har tröttnat på sexistiska kommentarer från gubbarna på jobbet liksom på att de räknar med att hon ska hålla snyggt i fikarummet. Hon är ju kvinna.
Det är en jordnära, lågmäld berättelse. Det känns som att man hänger med en väninna man känt i många år. Man hejar på när hon tar steget, packar ryggsäcken och går ombord på färjan söderut.
Inka Persson har skrivit en vacker berättelse om att våga, trots att man flera gånger blivit bränd. En berättelse om uppbrott, besvikelser och en ny början.
En bok som man flyter in i och sträckläser och hoppar direkt till nästa bok när den tar slut. Viola är ömsint och charmigt gestaltad. En charmig sommarläsning där alla tre delar i trilogin redan är ute.
instagram ­_ @i_min_bokhylla

SOM MAN BÄDDAR FÅR MAN LIGGA

sa hon och steg upp

En genuint jordnära och charmig bok, Viola är tillbaka i andra delen av trilogin, en enkel lättläst berättelse med fint flyt och vackra ögonblick.
I Som man bäddar får man ligga sa hon och steg upp är Viola tillbaka på jobbet efter semestern. Allt hon ser är dammande grusgångar, törstande växter och gubbiga arbetskamrater.
Gammal känner Viola sig inte även om reklamskyltarnas unga kroppar får henne att tänka på sin ålder. En gång sa hon till bästisen Stina att hon ska ha en man att dela livet med när hon är femtio. Nu är hon femtiofem, ensam och kvar i det lilla huset vid det lilla berget i utkanten av den lilla byn.
 En igenkännande välskriven bladvändare. Både Viola och hennes nyfunna vän grannflickan Kina 16 år är ömt och kärleksfullt gestaltade. Med Kina byggs ett förtroende upp som kommer bli viktigt för dem båda.
En bok som även om den är stillsam har häftiga oväntade svängningar och en väl utvecklad intrig. Att hänga med Viola är, som jag sa i recensionen av första boken, som att umgås med en gammal vän.
Inka Perssons andra del i Violatriologin är fristående, men det finns ingen anledning att missa första boken. När man börjat följa Viola slutar man inte förrän bok tre är slut.
En feelgood trilogi som ni vill läsa i sommar. 

MAN TAR VAD MAN HAR sa hon

och sträckte sig efter månen

Man anade att något inte stod rätt till i grannhuset redan i de två första böckerna i trilogin om Viola Björk. Nu avslöjas vad och det är långt värre än man kunnat ana.

Viola har lärt känna grannflickorna Kina 16 och Gisela 10 år och en betydelsefull vänskap har växt fram över generationsgränserna. Här i tredje boken får vi veta hur Viola gör upp med sig själv och sin omvärld, bland annat gubbväldet på jobbet.

Detta är en varm berättelse om vilsevägar och att hitta hem igen. En bok fylld av glädje och skratt men också oro och sorg. En berättelse att känna igen sig i. Viola och grannflickorna, men även alla andra karaktärer i boken, är ömsint och kärleksfullt gestaltade. Vi får även följa Kina en del, bland annat en ensam natt på en ö med pojkvännen, vilket är en väldigt ömsint och fint berättad scen.

Viola känns nu i tredje boken som en bästa kompis man känt större delen av sitt liv. Tack så jättemycket @inka_skrivare för att jag fick lära känna och umgås med Viola i tre helt fantastiska böcker. Kommer minnas Viola länge och återkomma till böckerna för att hänga med Viola igen.

En trilogi att läsa i sommar för alla behöver en dos jordnära, äkta och trovärdig feelgood om en 55 årig parkarbetare. Läs!  

                               instagram ­_ @i_min_bokhylla

BREV FRÅN LÄSARE

TACK❤️ för härlig läsning.

Nu har jag läst dina tre böcker om Viola. Det känns lite tomt att de är utlästa.

Jag, som oftast hoppar över alla naturbeskrivningar har nu läst vartenda ord. Känner nästan som jag legat bredvid Viola i parken och hört fåglar och insupit dofter.

Du är ju en sån härlig färgsprakande person så mycket är säkert självupplevt. I vilket fall spännande  läsning med fniss. Fantastiska skildringar från flera platser i Polen gör att det snart får bli en resa dit. Men jag ska akta mig för Marek, eller?

Hoppas att du nu har en intressant bok på gång!

             Kramar, Lena


Kathinka Lindhe om 3e boken

MAN TAR VAD MAN HAR sa hon ...

OERHÖRT elegant och snyggt

- också färgmässigt!

Och fin text - ger mersmak!

Ser verkligen fint ut, Inka!

Kram K

***

Hej Inka,

Hade mycket roligt med din bok, sträckläste den.

Du skriver mycket frejdigt och boken är väldigt mycket du.

(Jag menar då inte biografiskt, även om man ser dig i många av situationerna,

utan mera i tankar och reflektioner.)

Mycket är  igenkännbart också för mig och

säkert för många kvinnor 50+ och uppåt.

Och det behöver skrivas om oss!

Så stort tack till dig!

                         Annika Svenbro om Bok 1

***

Fick Din bok idag och kastade mig över Din novell 😂 Den var jättebra!! 👍🏻🌟 Väldigt välskriven och spännande och så himla sann! 😍 Grattis! 🥇 Kram! 💕 Ann-Christine Pella  

(Om novellantologin Över en vårfika 2017)


***

Nu har jag precis läst ut första boken om Viola!  💕 Tack för en underbart fin, rolig och spännande berättelse! 😃 Jag älskar verkligen Ditt sätt att skriva! 👍 Kan jag beställa del 2 av Dig?

Ann-Christine Pella

***

"Nu har jag läst färdigt din bok och vill genast läsa nästa!

Jag sträckläste den. Du skriver bra!

Jag säger tack … för spännande läsning!"

 Modesty Sofronenkoff

***

"Nu har jag sträckläst boken om Violas äventyr.

Den gick knappt att lägga ifrån sig.

Mest älskade jag Violas oerhörda livsbejakande längtan,

hennes upplevelse av doft, syn och smak i nuet samtidigt som nuet färgades av dået.

Precis så tycker jag att livet är.

Jag tyckte så mycket om Viola!

Hon var så levande och ömsint gestaltad.

Hoppas du skriver fler böcker om henne.

Man vill veta fortsättningen. Vad hon väljer att göra med resten av sitt liv.

Tack Inka för ditt mod att ge oss läsare Viola!!"

Lund 28 mars 2016

Torun Teurneau Forslid

***

"Hej Inka!

Nu har jag läst din ärliga, härliga och modiga bok.

Ditt språk är så musikaliskt fullt av rytmer

och harmonier och skimrande lyster.

Förförande!"

     Onsala 16 april

Kicki

***

"Nu har jag läst ut din härliga bok. Den gav verkligen mersmak!"

Halmstad 8 maj

Marie Gustavsson